Am postat acum o saptamana si ceva un articol despre Sf. Valentin pentru ca am zis ca ar fi interesant sa stim pe cine sarbatorim, sau dupa caz, injuram. Acum bate la usa Dragobetele. Asta ce mai e? Pai, pe principiul “aceeasi Marie, cu alta palarie” asta este un Sfant Valentin in haine populare romanesti.

Dragobetele (sau “Dragaia” cum am auzit ca i se mai zice la sat) se sarbatoreste pe 24 febroarie in sud si sud-vestul tarii, iar in alte regiuni pe 28 febroarie sau chiar si pe 24 martie, acest lucru in primul rand, din cauza celor doua calendare: Gregorian si Iustinian.  Ca si in cazul Sf. Valentin, nu se stie cu siguranta de unde este traditia Dragobetelui. Se zice ca ar fi pornit de la „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” si prin multe derivari si adaptari („Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete”) s-a ajuns in cele din urma la Dragobete, care la noi romanii este echivalentul lui Cupidon (zeul dragostei la romani) sau a lui Eros (zeul iubirii la greci).

Noi prin Dragobete intelegem (sau intelegeam pe vremuri) „zeul bunastarii si iubirii poporului roman”. Ion Ghinoiu ne spune despre Dragobete ca ar fi fiul Babei Dochia. Daca nu stiti cine e Baba Dochia anuntati-ma si o sa ma documentez. De asemenea se spune ca Dragobetele inseamana „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”  si e de asemenea ziua in care toate animalele se imprechiaza (incluziv omul, cred).

Sfantul Valentin stim cu totii cum il sarbatorim: cumparam bomboane, inimoare si noi baietii trebuie sa le dam fetelor (de ce trebuie numai baietii sa le cumpere ceva fetelor si nu invers, nu stiu), dar Dragobetele cum il sarbatorim? Pai in zilele noastre……..exact la fel ca Sf. Valentin. Defapt cred ca pentru multi Dragobetele nu e altceva decat o a doua sansa la tinta ratata de Sf. Valentin, dar pe vremuri cum se sarbatorea Dragobetele?

Pai se pare ca baietii din sat plecau prin padure cautand flori de primavara pe care sa le dea fetelor, iar pe cand se intorceau din cautarea care am inteles ca nu dura foarte mult, prin sat se aprindeau focuri in jurul carora stateau baietii si fetele la povesti. La ora pranzului, fetele o lua la fuga (sau „zburatoreau”) spre centru satului, iar in timpul fugii, daca fata era placuta de vre-un baiat, acesta o urmarea, iar daca o ajungea din urma si si ea il placea, atunci el o saruta, sarut ce semnifica o „logodna” pe timp de un an. Adica ei isi promiteau unul altuia ca se vor iubii timp de cel putin un an.

Tot despre „amorezul autohton” se mai scrie ca: „Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți …”  de unde si expresia „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”.  Adica fetele si femeile n-au voie sa lucreze in ziua de Dragobete deci avem noi barbatii mai mult de tras…super! Cu cat citesc mai mult despre sarbatoriile astea despre dragoste, cu atat ma bucur mai mult ca sunt burlac.

Inca o chestie: in ziua de Dragobete barbatii trebuie sa respecte sarbatoarea, sa nu trebuie sa se supere pe femei, ci sa le respecte si sa le ajute pentru ca astfel vor fi indragostiti tot anul. Iar daca o fata nu se intalneste cu un baiat in aceasta zi, atunci ea nu va fi iubita de niciun barbat tot anul.  Aici este o singura problema de exprimare: banuiesc ca prin „intalnitul unui baiat” se refera la faptul ca ea trebuie sa se indragosteasca de el (sau vice versa?). Deci fetelor, daca vreti sa fiti iubite tot anul, sariti pe primul baiat care va iese in cale (sau al doilea). Pana una alta, Dragobete/Dragaie fericit, nu de alta dar aceasta sarbatoare merita incurajata pentru ca e anoastra nu e „Made in U.E” sai „Made in China/PRC”. Cu riscul de a-l plagia pe Mircea Radu: Iubiti-va mult!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s