Vicii

Posted: 20/08/2014 in Balarii

Asta e alt articol obtinut in urma a prea multor ore de nesomn. Asadar, ce este un viciu? Cu totii ne laudam ca le avem, unii ne mandrim cu altii, altii arunca cu pietre in noi pentru asta, fiecare om stie in adancul sufletului sau ca are macar unu, unii se chinuie toata viata sa renunte la ele, altii cauta sa isi gaseasca tot mai multe. Deci care e faza cu ele? Ei bine, DEX-ul zice asa:

„Viciu 1. Defect, cusur, neajuns; Fig. Pornire nestăpânită și statornică spre rău, apucătură rea, patimă; desfrâu, dezmăț, destrăbălare.”

Asadar tot ce e rau la noi e un viciu, tot ce e bun e…o virtute, banuiesc. Desi hai sa fim sinceri, oamenii au tendinta de a retine partile negative ale unor persoane mai repede decat pe cele pozitive. Si sunt vicii de toate „culorile”: alcool, tigari, jocuri de noroc, munca, pariuri, droguri, internet etc. Sunt unele cuvinte precum „droguri” sau „jocuri de noroc” pe care le asociem imediat cu ideea unui viciu, insa mai sunt multe alte activitati pe care cam toti le facem zilnic si pe care nu ne ingramadim sa le numim „vicii”. Daca tot ce e rau si ” excesiv” ajunge sa fie considerat viciu, atunci vorbitul la telefon, navigatul pe internet pot intra banuiesc in aceeasi categorie.

Personal mi s-a reprosat in ultimii 5-6 ani de viata ca beau prea multa Cola. Stiam ca e o „apucătură rea„, dar am decis sa continui si pana sa imi dau seama, a ajuns o caracteristica de referinta legata de persoana mea. Oricine ma cunostea, atunci cand vroia sa ma descrie, eram „cel care bea numai cola” sau ceva in genul asta. Astfel, fara sa vreau, am descoperit cum o apucatura rea, te poate ajuta sa iti definesti personalitatea. Si am ajuns sa vad ca asta se urmareste: e mai usor sa descrii si sa retii o persoana dupa viciile sale, decat dupa calitati. Asa ca am ajuns sa mi se pare oarecum normal incearcarea de a-ti „cultiva” viciile, in a devenii ceva care sa te reprezinte. Si in fond, cred ca asta este intrebarea zilei: cand devin placerile personale vicii in adevaratul sens al cuvantului?

Reclame
Comentarii
  1. juliacastorp spune:

    inca mai bei Cola?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s